Scroll Top

Her- en verkennen van je kernkwaliteiten

Laat je inspireren door de loopbaanverhalen van anderen

Mark Slotboom

Loopbaancoach Matchcare

Ken jij ze al…je kernkwaliteiten?

Ze kennen is een must in tijden waarin veel verandert en we vele ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Als je ze nog niet kent, adviseer ik je ze zo snel mogelijk te her- en verkennen, want dit inzicht helpt je jouw kernkwaliteiten op zowel privé als zakelijk gebied in te zetten.

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn de eigenschappen, die je van nature al bezit. Ze kenmerken zich onder andere door het feit dat ze je gemakkelijk afgaan, je weinig energie kosten en je ze eigenlijk niet zo bijzonder vindt. Het zijn dus eigenschappen die je vaak onbewust inzet en waarin anderen je herkennen en die anderen (meestal) ook erkennen.

Soms is het nog niet helemaal duidelijk of je een kwaliteit van nature al bezit en het dus een kernkwaliteit is, of dat het een kwaliteit of eigenschap is die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Om erachter te komen wat je kernkwaliteiten zijn en wat je ontwikkelde kwaliteiten/eigenschappen (competentie) zijn kun je jezelf een aantal vragen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Is het een eigenschap die je niet uit en aan zet; is deze altijd aanwezig?
    Bijvoorbeeld: Je bent opgewekt (kernkwaliteit) of je doet opgewekt (ontwikkelde kwaliteit).
  • Krijg je er energie van of kost het je energie?
    Bijvoorbeeld: je krijgt energie van samenwerken (kernkwaliteit), maar het kost energie om de leiding te nemen (ontwikkelde kwaliteit).
  • Moet je er bij nadenken of is het een automatisme?
    Bijvoorbeeld: teksten schrijven doe je gemakkelijk en automatisch (kernkwaliteit), maar het analyseren ervan kost veel denkwerk (ontwikkelde kwaliteit).

Een ander kenmerk van een kernkwaliteit is dat je erin door kunt slaan: een kernkwaliteit kun je overacten, een competentie niet. Je kwaliteit wordt op die manier een valkuil. In dat geval is je gedrag niet meer effectief, wat je onder andere merkt doordat je omgeving er negatief op reageert. Gelukkig geeft deze valkuil je ook direct inzicht in jouw uitdaging; iets wat je meer kunt inzetten om weer in je kracht te staan (je kernkwaliteit te benutten). Je uitdaging betreft meestal gedrag dat je niet snel inzet, omdat het vaak je allergie is. Jouw Kernkwaliteiten, Valkkuilen, Uitdagingen en Allergieën vormen samen je Kernkwadrant.

Organisaties en de arbeidsmarkt in ontwikkeling

Waarom is het juist in deze tijd belangrijk om je talenten/kernkwaliteiten te kennen en onderzoeken? De arbeidsmarkt is de laatste jaren enorm in beweging en aan verandering onderhevig: flexibilisering van de arbeidsmarkt, verhoging van de pensioenleeftijd, de digitalisering van ons werk, thuiswerken, het verdwijnen van functies en organisaties en de robotisering. Dit zijn onomkeerbare veranderingen die op je afkomen, waarin je mee dient te bewegen. Al deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat functies nieuw opkomen, verdwijnen of wijzigen – soms razendsnel!

Je loopbaan op authentieke wijze blijven vormgeven

Voor de nieuwe en gewijzigde functies, worden vaak andere eigenschappen en competenties van de werknemer gevraagd. Hoe fijn is het om te weten wat je kernkwaliteiten zijn, zodat je hier zelf regie op kunt nemen en blijft werken vanuit deze kwaliteiten? Laat je keuzes niet afhangen van wat er op de markt wordt aangeboden, maar maak ze op basis van wie je bent en wat bij je past. Zo blijf je, naast alle kennis en vaardigheden die je aangeleerd hebt, je carrière op authentieke wijze vormgeven! Doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, daar gaat het om! Inzicht in je kernkwaliteiten geeft je de mogelijkheid het ‘Goede Gesprek’ met je omgeving (collega’s, leidinggevende) aan te gaan om zo jouw wensen en doelen zichtbaar te maken.

Wanneer je inzicht hebt in je Kernkwadrant – kernkwaliteiten, uitdagingen, valkuilen en allergieën – zul je zakelijk en privé bewustere keuzes maken, meer energie overhouden én effectiever in het leven staan!

Meer weten over kernkwaliteiten?

Wil je aan de slag met het her- en verkennen van je kernkwaliteiten en wil je weten hoe valkuilen, allergieën en uitdagingen precies werken? Dan ondersteunen we je hierbij graag individueel, of met je hele team. Zo leer je jezelf én anderen beter kennen en blijf je stappen zetten in je talentontwikkeling en loopbaan.