Scroll Top

Bellen voor sollicitatie? Ja! (incl.stappenplan & voorbeeld vragen)

Moet ik bellen voor een sollicitatie? Jazeker! Jouw eerste indruk op je toekomstige werkgever begint bij het allereerste contact. In dit artikel vind je tips en voorbeeld vragen om je te onderscheiden!

Hoe zorg je er voor dat je er vanaf dit eerste moment er uit springt en direct laat zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan?

Een goede eerste stap is het bellen van de werkgever en te vragen om de informatie die je wil vergaren. Het telefoongesprek bied je de kans om je kort voor te stellen en jezelf onder de aandacht te brengen.
Door contact op te nemen kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over.
Werkgevers stellen dit op prijs. Doe er je voordeel mee en wacht niet tot er contact met jou wordt opgenomen.

Hieronder een aantal tips:

Je hebt waarschijnlijk nog wel een aantal vragen naar aanleiding van de vacature. Dit kunnen inhoudelijke vragen zijn over het werk of over de organisatie. Telefonisch informatie aanvragen is nuttig omdat er direct contact wordt gelegd met iemand van de organisatie en je zo ‘inside’ informatie kan vergaren die bijvoorbeeld niet online te vinden is. Voor je contact opneemt is het van belang dat je je voorbereid.  Informatiebronnen die je kan gebruiken om je voor te bereiden zijn natuurlijk de vacature, maar ook de website, social media, jaarverslagen en rapporten over bedrijfsactiviteiten. Ook kun je in gesprek gaan met mensen die al bij het bedrijf werken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld LinkedIn.

‘Bellen voor sollicitatie’ – stappenplan (en voorbeeld vragen)

1.Zoek uit wie de persoon is die over de vacature gaat zodat je direct naar deze persoon kan vragen. Dit laat zien dat je gericht te werk gaat.

2.Bereid je goed voor. Heb je eigen ‘sellingpoints’ paraat: de reden waarom jij geschikt bent voor deze baan.

3.Noem duidelijk je naam, vraag door en voer een collegiaal gesprek.

4.Vraag allereerst of het gelegen komt dat je enkele vragen stelt over de vacature of maak zo nodig een belafspraak. Als je een collega of secretaresse aan de lijn krijgt, vraag dan wanneer je de juiste persoon het beste kunt bereiken. Let erop dat je geen vragen gaat stellen die al in de vacature staan.

Voorbeeld vragen:

  • Wat vindt u de belangrijkste eigenschappen van de X [functietitel] ?
  • Wat verwacht u vooral van de X [functietitel]?
  • Waar moet de [functietitel] sterk in zijn?
  • Wat zijn de belangrijkste doelstellingen op dit moment?

Pro tip: Bel voor 9.30 uur, dan is men meestal al wel aanwezig, maar nog niet bezet.

5.Benoem je interesse, motivatie en specifieke ervaring en opleiding of competenties die dat ondersteunen. In je voorbereiding kan je bijvoorbeeld een paar van de functie-eisen en/of werkzaamheden kiezen om jezelf aan te koppelen. Benadruk dus niet wat je niet kunt bieden.

6.Schrijf steekwoorden op tijdens of na het gesprek. Gebruik deze als referentie aan het gesprek wanneer je aan de slag gaat met een sollicitatiebrief. Dit laat zien dat je echt geluisterd hebt naar wat er verteld is aan de telefoon.

7.Ben je nog steeds positief over de vacature? Vraag het email adres van de persoon die je aan de telefoon hebt (ook al heb je die misschien al) zodat je zeker weet dat jouw  e-mail bij dezelfde persoon terecht komt waarmee je hebt gesproken.

8.Sluit af door te bedanken voor de informatie en het prettige gesprek. Geef direct aan als je schriftelijk gaat reageren, het kan dan geen kwaad nogmaals je naam te noemen. Wellicht dat hij/zij
die nog even wilt noteren? Na afloop van het telefoongesprek heb je meer duidelijkheid of de baan wel bij je past en of het voor jou zinvol is om te solliciteren.

Afsluiting en vervolg

Een zorgvuldige voorbereiding is de eerste stap naar het achterlaten van een positieve indruk
op gesprekspartner.  Sluit helder af, bedank voor de informatie en geef je reactie op de vacature. Ben je na het telefoongesprek nog even enthousiast, laat dit dan merken.  Als je die baan heel graag wilt hebben is het belangrijk dat je direct actie onderneemt. Ga aan de slag met je sollicitatiebrief. Richt deze aan de persoon die je hebt gesproken en waarvan je het e-mail adres hebt genoteerd. Refereer naar jullie gesprek  en maak nogmaals duidelijk waarom je solliciteert, wat je waarde is voor het bedrijf en verwijs naar de informatie die je hebt ingewonnen over het bedrijf. Vergeet uiteraard niet om je curriculum vitae bij te voegen!

Werk naar werk traject? Ga hier naar onze outplacement sectie.

origineel: Matchcarehrs, update door Remco Vonk